Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

A Községről

Mojmírovce, magyar elnevezése Ürmény, a Nyitrai táblán fekszik, amely a Duna menti síkság része. Nyitrától 14 km-re, délnyugatra fekszik. Egy tipikus vidéki község, amelyre a fejlett mezőgazdasági termesztés jellemző. Az Ürményi katlan térségében terjeszkedik el, a Cedron patak mentén, melynek mindkét parján a Nyitrai dombozata található.

 

A képen látható község központja 140 m-re a tengerszint felett fekszik. A község legmagasabb pontja a Császár hegy, melynek a t.sz.f.m. 179 m. A legylacsonyabb pont a Káponyi hídnál van, melynek a t.sz.f.m. csak 126 m.

A község területe 19 862 965 m2.
Ebből:
Kiépített terület                               1 559 387 m2.
Vízterület                                            117 380 m2.
Mezőgazdasági terület              17 760 292 m2.
Állandó lakosok száma:                    2 694
Férfi                                                        1 318
Nő                                                           1 376
A nemzetiségeg:
Szlovák                                                  2 639
Magyar                                                        10
Roma                                                            7
Cseh                                                           23
Más                                                                6
Nem kideríthető                                           8
Vallás:
Római katolikus                                         87,9 %
Evangélikus                                                 1,4 %
Görög katolikus                                           0,3 %
Más vallású                                                  2,4 %
Vallástalan                                                   8,0 %   

Szélesebb kapcsolatok

   A község adminisztratív kapcsolatot tart a megye székhelyi városával, nyitrával, ahol az állami szervek megyei székhelye találhatók. A rövid távolság révén Nyitrának  viszonylag nagy vonzóereje van az Ürményi lakosságra. A város ugyanis jelentős ügyintézési, kulturális, történelmi, oktatási és gyártási központ.

 

A község a CEDRON mikrorégiónak a része. A régióban működő egyesület Cabaj-Čápor, Mojmírovce, Požný Kesov, Svätoplukovo, Štefanovičová, Vežká Dolina községeket és más szervezeteket mint például a Mojmírovcei kastély KFT, a Mojmírovské kroky polgári egyesület, a Mojmírovcei földművelősi szövetkezet és a Tauris Nitria KFT Mojmírovce.


TERMÉSZETI KÖRÜLMÉNYEK


                Geológiai szempontból a környékre a hullámzó síkság jellemző. A mély talajt a Nyugati Kárpátok előalpesi kristályos szubsztrát képezi. A geológikus alapot a neogén és kvartérikus ülepedés képezi.
                Hydrologiai szempontból a község területe az artéz kútok zónájában fekszik pozitív vízszinttel. Altalában az egész Ürményi katlan talajvíz szegény terület.
                Az éghajlati körülmények a földrajzi szélességtől, a tengerszint feletti magasságtól és a terep exponálásától függ. A község területe a meleg éghajlati területhez tartozik – száraz meleg síksági éghajlattal. Az évi átlagos hőmérséklet       + 10,0 °C. Az évi csapadék mennyisége 530 - 650 mm. A nyári napok száma, melyeken a maximális hőmérsékled meghaladja a 25 °C, 75.
 

                 Növényvilág  - a természetes növénységet patakok mentén hamu, szíl, tölgy és égerfa vízes előhelyi erdők, a többi területen pedig a tölgyes – gyertyánfa erdők képezik. A fytogeografikus szempontból a terület a Pannónia növényvilágba sorolható.
                 Fauna – a terület a Belsőkárpáti élővilág régiójába tartozik. Olyan fajok találhatók itt, melyek eltűrik a mezőgazdaság hatását, vagy pedig az erdőhöz vannak kötve és tűrik az emberi lak közelségét.


                                                       A KÖZSÉG FELSZERELTSÉGE


                  Mojmírovce községnek teljes környezeti infrastrukúrája van kiépítve /vízvezeték, csatornarenszer, szennyvíztisztító/. Teljes egészségügyi központtal és gyógyszertárral rendelkezik. A községben van óvoda, általános iskola, művészeti iskola, közép szakiskola fogyatékos gyerekek számára. Lehetőség van átképzési tanulmányra, valamint részmunkaidős főiskolai tanulmányra. A községben jó üzleti és vendégellátó hálózat van. 
A község 4 temetőt és egy halottasházat kezel. Számos zöld területtel rendelkezik, beleértve a történelmi parkot.  A község továbbá rendelkezik nagy kúltúrházzal (nagyterem, klubbok a gyerekeknek és fiataloknak, edzőterem, könyvtár), športterülettel (fotbal, tenisz, röplabdapályák) valamint vadász lőtérrel.  
 

 


 

webygroup

Slovenská verzia
Deutch version
English version
Főoldal